kinderkledingmaatjes

728x90Banner Wintersale

Kinderschoenen kopen

Kinderschoenen kopen is een stuk moeilijker dan het kopen van schoenen voor volwassen mensen. Als je zelf gaat passen voel je vaak meteen of een schoen lekker zit of niet. Bij kinderen is dit natuurlijk anders. Je moet afgaan op wat zij zeggen. Kleine kinderen kunnen vaak nog niet praten en dat maakt het natuurlijk nog een stuk moeilijker om kinderschoenen te kopen. Bij kinderen is het ook belangrijk dat de kinderschoenen een goede pasvorm hebben die aansluit op de voet van het kind. Net als volwassen mensen kunnen kinderen brede of juist smalle voeten hebben of bijvoorbeeld een hoge wreef. Omdat de voeten van kinderen nog flink in de groei zijn, zijn goede kinderschoenen erg belangrijk. Maar hoe ga je nou te werk bij het kopen van kinderschoenen? In dit artikel helpen we je op weg.

Kinderschoenen voor baby’s (0-12 maanden)

Pasgeboren baby’s

Kinderschoenen zijn al te koop voor pasgeboren baby’s. Uiteraard hebben ze nog geen functie, maar mensen vinden het vaak toch leuk staan om hun baby schoentjes aan te doen omdat ze de outfit compleet maken. Wanneer een baby nog niet kan lopen, zijn er nog niet zo heel veel richtlijnen. Wat wel belangrijk is, is dat de schoentjes comfortabel zijn om aan te hebben en (redelijk) ruim om het voetje vallen. Een baby moet het idee hebben dat hij geen schoentjes aan heeft.

 Eerst slofjes

Het beste is om je kindje de eerste 2 tot 4 weken op slofjes te laten lopen. Dit is beter voor de ontwikkeling van de spieren. Zorg dat je gaat voor zachte en flexibele kinderschoenen. Je moet ze aan alle kanten kunnen buigen. Dit zorgt ervoor dat je baby zijn voeten goed kan bewegen en dus optimaal kan leren lopen. Wanneer je stugge schoenen met dikke zolen neemt kan je baby niet voelen hoe hij moet lopen. Goede schoentjes moeten van binnen gevoerd zijn met leer. Babyvoetjes transpireren veel en leer zorgt voor een goede ademing.

Slofjes kun je online kopen bij (klik op het logo):

bolifestyle logoprenatal stickeractie

 Loopschoentjes

Wanneer je baby al wat beter kan lopen kun je loopschoentjes gaan kopen. Het is belangrijk dat je baby hiermee al goed op pad kan en dus is het belangrijk dat ze als gegoten zitten. Het is belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen:

 • Loopschoentjes hebben een wat stevigere zool dan babyschoentjes, maar zijn nog steeds buigzaam.
 • Kies kinderschoenen die van binnen gevoerd zijn met leer. Baby voetjes transpireren nog veel en leer is ademend.
 • Neem je baby mee naar de winkel wanneer je zijn of haar eerste schoentjes koopt. Het is belangrijk om hem of haar er een klein stukje mee te laten lopen. Controleer de voetjes na het stukje lopen goed. Vaak kun je zien of de schoentjes te strak zitten (of te los) door afdrukken op de voetjes. Een harde achterkant van een schoentje zorgt voor stevigheid en houdt de voet recht. Na het kopen van je eerste schoentjes kun je ze online bestellen. Check ook dan of ze goed zitten. Bestel eventueel meer maten zodat je thuis goed kunt passen. De rest kun je terug sturen.
 • Zorg er ook voor dat je baby grotendeels (binnen) op blote voeten kan lopen. Op die manier leert hij optimaal zijn voeten te gebruiken.
 • Koop liever schoentjes die iets ruimer zitten zodat de voetjes goed kunnen groeien. Baby’s zullen ook veel zitten en trappelen dan veel. Dit zorgt voor een goede ontwikkeling van de spieren. Te strakke kinderschoenen staan dit in de weg! Koop niet te ruime schoenen, want schuiven in een schoen kan blaren veroorzaken en de stevigheid wegnemen.
 • Let goed op het materiaal waarvan de kinderschoenen zijn gemaakt. Zorg voor een ademend materiaal zoals bijvoorbeeld een natuurlijk rubber. Aangezien je kindje niet alleen binnen loopt is het ook belangrijk dat hij buiten goede grip heeft. Een rubberen zool is hiervoor ideaal. Een materiaal wat stevig is en toch flexibel is is echt leer.
 • Babyvoetjes groeien erg hard vanaf het moment dat uw baby begint te lopen. Controleer daarom elke 1 tot 2 maanden of de schoentjes nog de juiste maat zijn.

Kinderschoenen voor peuters (1-4 jaar)

Kinderen in de leeftijd van 1-4 jaar zijn erg actief. Ze gaan vaak naar de peuterspeelzaal waar ze een groot deel van de dag spelen. Zowel buiten als binnen, zittend, liggend…noem maar op. Ieder kind is anders en het is daarom belangrijk om goed te kijken naar het individuele kind. Je zult ook meerdere soorten schoenen nodig hebben voor een peuter omdat hij op verschillende soorten ondergronden komt. Let daarbij op de volgende dingen:

 • Meet iedere 2 tot 3 maanden de schoenmaat van je kind. Knellen de schoenen dan is het tijd voor een nieuw paar.
 • Let goed op de sluiting van de schoen. Klittenband is vaak handig omdat de kinderschoen snel aan of uit is en kinderen die wat ouder zijn dan ook makkelijk hun kinderschoenen zelf aan of uit kunnen doen. Veters zijn echter steviger, maar kinderen kunnen makkelijker struikelen en het strikken komt toch vaak neer op een volwassenen.
 • Koop kinderschoenen van een stevig materiaal. Kinderen spelen vaak buiten en worden snel vies. Leer of suède is stevig en ademt goed.

Kinderschoenen voor kleuters (4-6 jaar)

Kinderschoenen kopen voor kleuters is niet veel anders dan het kopen van kinderschoenen voor peuters. De volgende tips kunnen we hier geven:

 • Meet iedere 2 tot 3 maanden de schoenmaat van je kind. Knellen de schoenen dan is het tijd voor een nieuw paar.
 • Vaak kunnen kinderen van 5-6 jaar zelf hun veters strikken. Dit maakt het makkelijker om schoenen te kopen met veters. Veters zijn vaak steviger dan klittenband.
 • Koop kinderschoenen van een stevig materiaal. Kleuters zijn heel actief. Kunnen al goed rennen en springen. Ook zijn ze volop aan het uitproberen wat hun grenzen zijn. Ze zullen dus snel vies worden en hebben stevige schoenen nodig. Leer of suede is stevig en ademt goed.
 • Kinderen in deze leeftijd gaan vaak al wel aangeven wat ze zelf leuk vinden. Dit maakt het soms wat lastig om goede schoenen te kopen. Gelukkig heb je tegenwoordig voor baby’s, peuters en kleuters net zoveel keuze uit kleurtjes en dessins. En zien goede schoenen er ook leuk uit.

Kinderschoenen voor kinderen vanaf 6 jaar

Vanaf 6 jaar kunnen kinderen vaak al zelf aangeven wat ze leuke schoenen vinden. Maar vaak is het nog wel moeilijk om aan te geven of de schoenen goed zitten. Knellende schoenen voelen ze natuurlijk wel goed, maar te grote schoenen zitten vaak wel lekker waardoor ze snel denken dat de schoenen goed zitten. Te grote schoenen kunnen net zo slecht zijn voor de voeten dan te kleine schoenen. Let er als ouder dus goed op dat je goed passende kinderschoenen koopt. Dit kun je doen aan de hand van de volgende tips:

 • Koop aan het eind van de dag schoenen. De voeten zijn dan vaak wat uitgezet en je koopt dan niet te krappe schoenen.
 • De voeten groeien per jaar 1 tot 2 maten! Kijk dus regelmatig of de kinderschoenen nog goed zitten!
 • Pas beide schoenen aan. De ene voet kan net even iets anders zijn dan de andere.
 • Goed passende kinderschoenen plooien aan de voorkant in de buurt van de tenen. Niet aan de zijkant of bovenop de voet.
 • Bekijk regelmatig de binnenzool van de schoen. Wanneer de afdruk van de grote teen helemaal tot aan de voorkant van de schoen zit is het tijd om nieuwe schoenen te kopen.
 • Check de zool van de kinderschoenen regelmatig. Wanneer deze versleten is, is het tijd voor nieuwe schoenen.

De juiste schoenmaat

Hoe bepaal de nou de maat van je kinderschoenen. Aan de hand van een handige tabel kun je heel gemakkelijk de maat bepalen. Ook hebben ze in schoenenwinkels vaak een goede footfitter.

Voetlengte (in mm)

Schoenmaat

106-112  18
113-118  19
119-124  20
125-131  21
132-137  22
138-142  23
144-150  24
151-156  25
157-162  26
163-169  27
170-176  28
177-182  29
183-188  30
189-195  31
196-201  32

 

 • Heb je de schoenmaat bepaald, dan tel je een halve centimeter op bij de maat. Worden er dikke sokken gedragen dan tel je er anderhalve centimeter bij op.
 • Wanneer je twijfelt tussen 2 maten dan rond je af naar boven. Kindervoeten groeien erg hard!

 

Online kinderschoenen kopen

Merken

Om te kunnen overleven tussen de verschillende merken kinderschoenen, is het een must voor fabrikanten om kwalitatief goede schoenen te maken. Wanneer je online koopt (bij een goede schoenenwinkel) kun je er dus bijna altijd vanuit gaan dat er een bepaalde gedachte zit achter de vervaardiging van de schoenen en ieder merk zijn of haar schoenen van goede kwaliteit is.

Afwijkingen in maten

Door middel van de footfitter in de vorige alinea kun je bepalen welke maat je nodig hebt. Maar zoveel verschillende merken betekend natuurlijk ook dat er per maat wat kleine afwijkingen kunnen zijn in een maat. Alle merken die net even iets afwijken van de “standaardmaat”, hebben een eigen meettabel op hun website staan. Houdt die dan aan.

Online winkels

Hieronder vind je een aantal online schoenenwinkels waar je goede kinderschoenen kunt kopen. Klik op het logo om direct naar de website te gaan.

kinderkleding bij kleertjes-comkinderkleding bij Kixx onlineC&A logo nieuwe websitejijwel-kinderkleding

kinderkleding bij Wehkamp.nlbolifestyle logoik en mijn kind logomodevoorkids-kinderkleding

kinderkleding bij happybee

Laat een berichtje achter

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!